Дощі й тепло - все що потрібно бактеріозам
Після аномально теплої зими, синоптики прогнозують, що погода в Україні в травні та перших місяцях літа буде постійно змінюватися. Теплі дні будуть чергуватися з прохолодними і дощовими періодами. З підвищенням температури в умовах досить високої вологості повітря, створюються сприятливі умови для розвитку та поширення бактеріальних захворювань.
Бактеріози вражають томати, картоплю і капусту, огірки і
цибулю, моркву, зернові, плодові, виноград та інші культури. В сприятливих умовах бактеріальні хвороби рослин можуть
викликати втрати до 70% врожаю, значно знижуючи якість і лежкість продукції.
Бактеріозом уражується вся рослина чи більша її частина. Збудник проникає в судинну систему, розповсюджується в провідних пучках та прилягаючих до них тканинах (судинні хвороби). При цьому погіршується нормальний процес надходження води в рослину і вона гине. Також бактеріози можуть проявлятися на паренхімних тканинах окремих органів рослин – листках, пагонах (гнилі, плямистості, опіки). В системі захисту с/г культур від бактеріальних захворювань першочергову роль відіграють обробки рослин препаратами, що мають бактерицидну дію. До таких препаратів належать Фітолавін і Фітоплазмін.
Діючою речовиною Фітолавіну
є фітобактеріоміцін - комплекс стрептотрицинових антибіотиків на основі актиноміцету,
виділеного з ґрунту - Streptomyces griseus. Діюча речовина Фітоплазміну
- комплекс макролідних антибіотиків також на основі ґрунтового актиноміцету Streptomyces
fradiae.
Обидва препарати мають не
тільки контактну, але і, що особливо важливо, системну дію. Діючі речовини як
Фітолавіну, так і Фітоплазміну легко проникають в рослини, і, циркулюють по їх
тканинам, взаємодіють з рибосомами патогенних бактерій, пригнічуючи синтез
білка і порушуючи правильність зчитування генетичного коду збудників
бактеріозів, таким чином, дозволяючи рослинам тривалий час протистояти надходженню
в них збудників захворювання.
Основними перевагами
цих препаратів є те, що діюча речовина цих препаратів вже через 12- 24 год потрапляє в рослини і
циркулює в рослині тривалий період (не менше 2-х тижнів). Це і короткий
термін очікування та відсутність залишкових кількостей препаратів в кінцевому
продукті (тобто через 2 дні фрукти та овочі оброблені Фітолавіном та
Фітоплазміном можна споживати у їжу). Обидва препарати
в рекомендованих нормах не токсичні для теплокровних та комах-запилювачів. Фітолавін
навіть можна застосовувати під час цвітіння рослин.
Фітолавін та Фітоплазмін застосовують в захищеному і у відкритому ґрунті для профілактики бактеріальних захворювань і при появі симптомів бактеріального ураження. Норма витрати препаратів залежить від способу обробки (крапельний полив, обприскування, полив під корінь) та від культури.