googleads
  • +38 (044) 502-31-56
  • +38 (067) 402-44-14

Дощі й тепло - все що потрібно бактеріозам

Після аномально теплої зими, синоптики прогнозують, що погода в Україні в травні та перших місяцях літа буде постійно змінюватися. Теплі дні будуть чергуватися з прохолодними і дощовими періодами.  З підвищенням температури в умовах досить високої вологості повітря, створюються сприятливі умови для розвитку та поширення бактеріальних захворювань.

Бактеріози вражають томати, картоплю і капусту, огірки і цибулю, моркву, зернові, плодові, виноград та інші культури. В сприятливих умовах бактеріальні хвороби рослин можуть викликати втрати до 70% врожаю, значно знижуючи якість і лежкість продукції.

Бактеріозом уражується вся рослина чи більша її частина. Збудник проникає в судинну систему, розповсюджується в провідних пучках та прилягаючих до них тканинах (судинні хвороби). При цьому погіршується нормальний процес надходження води в рослину і вона гине. Також бактеріози можуть проявлятися на паренхімних тканинах окремих органів рослин – листках, пагонах (гнилі, плямистості, опіки).  В системі захисту с/г культур від бактеріальних захворювань першочергову роль відіграють обробки рослин препаратами, що мають бактерицидну дію. До таких препаратів належать Фітолавін і Фітоплазмін.

Діючою речовиною Фітолавіну є фітобактеріоміцін - комплекс стрептотрицинових антибіотиків на основі актиноміцету, виділеного з ґрунту - Streptomyces griseus. Діюча речовина Фітоплазміну - комплекс макролідних антибіотиків також на основі ґрунтового актиноміцету Streptomyces fradiae.

Обидва препарати мають не тільки контактну, але і, що особливо важливо, системну дію. Діючі речовини як Фітолавіну, так і Фітоплазміну легко проникають в рослини, і, циркулюють по їх тканинам, взаємодіють з рибосомами патогенних бактерій, пригнічуючи синтез білка і порушуючи правильність зчитування генетичного коду збудників бактеріозів, таким чином, дозволяючи рослинам тривалий час протистояти надходженню в них збудників захворювання.

Основними перевагами цих препаратів є те, що діюча речовина цих препаратів вже через 12- 24 год потрапляє в рослини і циркулює в рослині тривалий період (не менше 2-х тижнів).  Це і короткий термін очікування та відсутність залишкових кількостей препаратів в кінцевому продукті (тобто через 2 дні фрукти та овочі оброблені Фітолавіном та Фітоплазміном можна споживати у їжу). Обидва препарати в рекомендованих нормах не токсичні для теплокровних та комах-запилювачів. Фітолавін навіть можна застосовувати під час цвітіння рослин.



Фітолавін та Фітоплазмін застосовують в захищеному і у відкритому ґрунті для профілактики бактеріальних захворювань і при появі симптомів бактеріального ураження. Норма витрати препаратів залежить від способу обробки (крапельний полив, обприскування, полив під корінь) та від культури.

Консультація

Якщо Вам потрібна консультація, залиште свої контактні дані і ми найближчим часом зв’яжемось з Вами!
Потрібна допомога? Передзвоним Вам за 30 секунд!
Закрити