Бактеріальний опік
Це одне з найнебезпечніших захворювань плодових культур, найбільшої шкоди завдає яблуні, груші, персику, айві, вишні, черешні.
Перші ознаки хвороби проявляються в основному на квітках, пагонах, гілках і плодах. При розпусканні квіти і пагони раптово в'януть і чорніють. Уражене листя чорніє і згортаються, але не опадає, а залишається на гілках і виглядає як обпалене вогнем. Кора розм'якшується, здувається і розтріскується. У вологу погоду на ній виступають краплі рідини - молочний ексудат. Потім він твердне, жовтіє, і, нарешті, чорніє. Уражаються хворобою і зелені плоди: на них з'являються темні плями, плоди чорніють, зморщуються і відмирають. При швидкоплинній формі типовим симптомом бактеріального опіку плодових культур,який добре впадає в очі, є раптова, нерідко блискавична, загибель дерев, як молодих, так і старих.
Найефективніший препарат, який в даний час використовується проти бактеріального опіку плодових - Фітолавін. Норма витрати (2 л/га), з нормою витрати робочої рідини-1000 л/га. Обробку слід проводити в період вегетації в фази: відокремлення бутонів, цвітіння, формування зав'язі, плоди діаметром до 2 см, плоди діаметром 4-5 см.
Особливо важлива перша обробка Фітолавіном. Вона проводиться обов'язково ранньою весною, в період набрякання бруньок-на початку зеленого конуса і спрямована проти зимуючої інфекції на поверхні кори та для захисту від бактеріозів листя, що розпускається.
Для посилення дії Фітолавіну при боротьбі з бактеріальним опіком рекомендуємо застосувати мідьвмісний препарат (контактний фунгіцид) - Нордокс 75, ВГ. Обробку Нордокс 75, ВГ здійснюють декілька раз: восени після листопаду, ранньою весною, а потім під час визрівання плодів. Перед обробкою садівникові потрібно вирізати уражені ділянки дерев. Всі зрізи потрібно буде обробити дезінфікуючим засобом Фармайодом, тільки після цього можна проводити обприскування.
Всі ці заходи потрібно проводити регулярно і комплексно.

Технологія застосування
Початок зеленого конуса, рожевий бутон, початок цвітіння | Фітолавін, 1,0-2,0 л/га, витрата робочої рідини до 1000 л/га | Обприскування в зазначені фази вегетації |